

Joint American Samoa and Marianas Archipelago Fishery Ecosystem Plan Team Meeting

April 16 to 18, 2012 WPRFMC Conference Room Bishop St, Honolulu, Hawaii

Agenda

CHAIR: JOHN GOURLEY (CNMI)

April 16, 2012, 1:00 – 5:00 PM

1. Welcome and Introductions (10 minutes – 1:10 pm)

John Gourley

- 2. Approval of the Agenda (5 minutes 1:15 pm)
- 3. Assignment of Rapporteurs (5 minutes 1:20 pm)

THEME: Improvements in Data Collection, Annual Catch Limit (ACL) Specifications, and Insular Fishery Research

4. **Guest speaker**: Shawn Stebbins, Archipelago Marine Research Ltd. "Guiding Principles for Development of Effective Fishery Monitoring Programs" (1 hour – 2:20 pm)

COFFEE BREAK (2:20 – 2:35 AM)

- 5. Evaluation of data collection programs in the Western Pacific (40 mins 3:15 pm)Sunny Bak
- 6. Improving fishery data collections and status reporting (2 hours 5:15 pm)
 - A. Summary of the Fishery Data Collection Improvement Workshop

 B. Update on Status of Fishery Data Collection Improvement Actions

 PT members
 - C. Data collection in military installations in Guam

 Marlowe Sabater
 - D. Discussion on the fishery characterization based on creel survey performance

Marlowe Sabater

The Creel Survey Program Managers will define the universe of fishing occurring within their jurisdiction. They will then evaluate the creel survey and determine the type of fisheries that are sufficiently and inadequately documented the creel survey. This will lead into discussions on how to design surveys to document those fisheries that are not sufficiently addressed by the creel survey.

April 17, 2012, 8:30 – 5:00 PM

THEME: Review of the Status of the Western Pacific Insular Fisheries and Improving ACLs

- 7. Review of the Status of the Western Pacific Insular Fisheries
 - A. American Samoa (1.5 hours 10:00 am)

i. Coral reef and crustacean fisheries Ben Carroll ii. Bottomfish fisheries Nonu TuiSamoa iii. Precious corals fishery and coral reef habitat status **Douglas Fenner** iv. Update on Bio-Sampling Program data summary Domingo Ochavillo v. Non-stock related factors affecting CPUE in the coral reef fisheries vi. Estimation of non-commercial landings Rebecca Walker vii. Administrative and regulatory updates Adam Bailey

viii. Discussions

COFFEE BREAK (10:00 – 10:15 AM)

B. Commonwealth of Northern Mariana Islands (1.5 hours – 12:00 pm)

i. Coral reef fisheries Sean MacDuff/William Dunn ii. Bottomfish fisheries Ray Roberto iii. Crustacean and precious coral fisheries Ray Roberto iv. Coral reef habitat status (Cancelled) William Dunn v. Update on Bio-Sampling Program and Spearfishing Market-flow project John Gourley vi. Estimation of non-commercial landings Rebecca Walker vii. Administrative and regulatory updates Andrew Torres

Discussions viii.

LUNCH BREAK (12:00 – 1:00 PM)

C. Guam (1.5 hours – 2:30 pm)

i. Coral reef fisheries **Brent Tibbats** ii. Bottomfish fisheries Thomas Flores **Thomas Flores** iii. Crustacean fisheries iv. Precious corals fishery and coral reef habitat status Jay Gutierrez v. Update on Bio-Sampling Program data summary David Hamm/Kimberly Lowe vi. Estimation of non-commercial landings Rebecca Walker vii. Administrative and regulatory updates Andrew Torres

viii. Discussions

8. Format and information needs for the Annual Report Modules (1 hour – 3:30 pm)

COFFEE BREAK (3:30 – 3:40 PM)

- 9. Improving ACL specifications
 - A. Surplus production model using biomass, catch, and natural mortality estimates (30 min - 4:10 pm)

Paul Dalzell

B. Use of other data sources (e.g. commercial receipt book, BioSampling) (20 min - 4:30 pm)

Marlowe Sabater

C. Discussions

April 18, 2012, 8:30 – 5:00 PM

THEME: Amendments and Developing Cooperative Research Priorities and Projects

- 10. Essential Fish Habitat/Habitat Area of Particular Concern (1.5 hours min 10:00 am)
 - A. Territory bottomfish, coral reef, pelagic, and precious corals

 Danielle Jayewardene
 - B. Coral reef EFH Project

Dan Luck

COFFEE BREAK (10:00 – 10:15 AM)

- 11. Status of the territorial bottomfish assessment (15 min 10:30 am) Gerard DiNardo
- 12. WPRFMC Five Year Research Priorities (30 min 11:00 am) Marlowe Sabater
- 13. Development and Review of Cooperative Research Priorities

and Projects Gerard DiNardo/Marlowe Sabater

14. Protected Species

A. Biological report on 82 species corals

Lance Smith

LUNCH BREAK (12:00 – 1:00 PM)

15. Other Business John Gourley

16. Public Comments John Gourley

17. Rapporteur reports

18. General discussions and Plan Team recommendations

PAU